Ga naar content

Matrijzen
voor kunststof producten

Kennis van kunststof

Matrijzen worden vaak gebruikt voor de vervaardiging van kunststof producten. Doeko weet alles van kunststof. We weten precies hoe de vele soorten kunststof materialen reageren en wat we dus moeten doen om uw product perfect uit de matrijs te laten komen. 

Made by Doeko
Persmatrijs voor eierdoos

Welke matrijstechniek voor uw product?

Er zijn tal van factoren die bepalend zijn voor de keuze van de matrijstechniek. Als u het zelf niet weet, helpen wij u de juiste keuze te maken. Lees hieronder in het kort over de verschillende technieken en bekijk voorbeelden van producten gemaakt met matrijzen van Doeko. 

Thermoforming

Extrusie

Spuitgieten

Thermoforming

Folie plastisch vervormd

Bij thermoforming wordt een kunststof folie door vacuüm of blazen, of een combinatie van beiden, naar de matrijs vervormd. 

Kunststof verpakkingen
Miljarden boterkuipjes, koffie- en drinkbekers, bloempotten en nog veel meer soorten verpakkingen zijn er al geproduceerd met onze thermoformingmatrijzen. Hierdoor heeft Doeko veel kennis over het ontwerpen van een kunststof verpakkingsproduct. Vaak gaan we samen met u terug in het productontwerp om het zo aan te passen dat het product bijvoorbeeld goed gestapeld kan worden en de juiste draagkracht heeft. 

Hier zijn we extra goed in
Kantelmatrijzen zijn onze specialiteit, want ook hier komt veel precisie bij kijken. Bij deze techniek wordt het product in één slag gevormd en gesneden. Verder heeft Doeko specifieke kennis van thermoformmatrijzen voor machines zoals Bellaform, Illig, Kiefel en Gabler en ruime ervaring met het vormen van PP, PS, PET, PVC, PE en bijbehorende toevoegingen. 

Extrusie

door de vorm geperst

Bij extrusie wordt een materiaal door de matrijs geperst.

Lengteproducten en weinig onderhoud
Met een extrusiematrijs is de vrijheid in de lengte van een product het grootst. Zo is deze techniek uitermate geschikt voor de productie van bijvoorbeeld garen, buizen en profielen. Doeko ontwerpt de extrusiematrijs zo dat deze zo min mogelijk vervuilt en er dus maar weinig onderbrekingen van uw productieproces nodig zijn. Dan kan alles zo lang mogelijk doordraaien en het scheelt u in onderhoudskosten.

Hier zijn we extra goed in
Doeko is pietje-precies. Voor de productie van kunstgras maken we platen die bestaan uit bijvoorbeeld 240 caviteiten. We doen dit uiterst nauwkeurig. Want als er ook maar één micron verschil tussen de grootte van de caviteiten zit, heeft dit een andere uitwerking op het kunstgras. Zo kan het bijvoorbeeld in kleur verschillen. Daarnaast kunnen we ook nog een stuk sneller en voordeliger dan onze collega’s in de branche een goede extrusiematrijs maken. Dat betekent voor u een short-time-to-market tegen lage kosten. 

Spuitgieten

in de vorm gespoten

Bij spuitgieten wordt een granulaat gesmolten en ingespoten in de matrijs.

Vormgevingsvrijheid en complexiteit
Spuitgieten biedt vaak de meeste vrijheid in het ontwerp van de vorm en de complexiteit van het product. Zo maakten we bijvoorbeeld een overmolding matrijs voor een zogenaamde demonstrator. Hiervoor wordt een met polyetheretherketon gevulde carbonlaminaat verwarmd en tussen de matrijs aangebracht op het product.

Hier zijn we extra goed in
Onze ruime ervaring met mechanica passen we toe in het zoeken naar oplossingen voor complexe spuitgietproducten. Zoals voor de powerconnector, hieronder afgebeeld. Deze wordt toegepast in een energieopwekkend raam. Het onderdeel zet zonne-energie om in elektriciteit. Ook kunnen we uw spuitgietmatrijs in huis testen en uw product daarna in kleine aantallen produceren. Want Doeko beschikt namelijk over een volelektrische spuitgietmachines van 50 ton. Wilt u het productieproces verder automatiseren? Dan helpen we u graag verder met onze diensten in de fijnmechanica

Zo doet Doeko het
De exacte stappen die wij voor u nemen

Met vakmanschap alleen ben je er nog niet. Beheersing van het hele voortbrengingsproces is essentieel voor het perfecte gereedschap voor uw product. We leggen u graag uit hoe dit proces werkt.